Omuz ağrısı,bel ve boyun ağrılarından sonra 3. sıklıkta görülen bir problemdir. Her yaş grubunda oldukça yaygın bir şikayettir.
Çocuk yaşlarda genellikle darbe, yaralanma, zedelenme benzeri nedenlerden dolayı görülse de ilerleyen yaşlardadaha çok yıpranmaya bağlı olarak gelişir.
Eklemde ağrı,karıncalanma,zayıflık,uyuşma,omuzda yorgunluk, kilitleme, kas spazmı, sınırlı hareket gibi belirtiler görülmektedir.
Teşhis sürecinde hikaye,klinik muayene,X-ray, Ultrason, MRI gibi görüntüleme yöntemleriyle hastanın ayrıntılı değerlendirmesi yapılarak problem tespit edilmektedir.
Omuz Ağrısı Tedavisi
-Omuz aşınması ve yırtıkları, omuz çıkması, omuz kırıkları ve donuk omuz gibi problemlerle ortaya çıkan ağrılar, fizik tedavi uygulamaları ve düzenli egzersizlerle tedavi edilebilir.
-Eklemi dinlendirmek önemlidir.Özellikle omuz teması içeren sporlar yapıyorsanız, geçici olarak bu sporlara ara vermeniz gerekmektedir.
Uzun süreli hareket ettirmeme durumu donuk omuz rahatsızlığına sebep olabilir bu yüzden dikkatli olunmalıdır.
-Buz uygulamaları ve sıcak kompresler omuz ağrıları için sık kullanılan yöntemlerdir.
Kireçlenme ve iltihap gibi durumlarda ısı uygulanması ağrıyı hafifletirken zorlama gibi durumlarda şişmeyi engellemek için soğuk uygulama yapılabilir.
-Omzu çevreleyen kasların ve tendonların esnetilmesi ağrının azalmasına destek olabilir.
-Kortizon; iltihabı tedavi eden güçlü bir ilaçtır ve enjeksiyon eklem içine ya da tendonlara direkt olarak uygulanabilir.
-Ağrı kesiciler, iltihap giderici romatizma ilaçları, kıkırdak yenileyiciler ve kas gevşeticiler en yaygın ilaç türleridir.
Omuz Ağrılarından Korunmak İçin;
Düzenli omuz egzersizleri yapın.
Ağır paket ve yükler taşıyarak omzunuzu zorlamayın.
Perde asma, yüksek raflardan cisimler indirme gibi hareketlerden mümkün olduğunca kaçının.
Ağrı hissettiğiniz zaman iş yapmaya devam etmeyin.